De grote vakantie komt er aan. Tijd voor ontspanning. Voor ons ook de gelegenheid om uw bagage aan te vullen met wat nuttige tips en informatie.
Andere regels in het buitenland
Kijk voor het vertrek naar de verkeersregels en de voertuigeisen in de plaatsen die je bezoekt. Ieder land in Europa houdt er eigen verkeersregels op na, die soms afwijken van de ons bekende. Een interessante site daarvoor is http://ec.europa.eu/transport/road_safety/going_abroad/index_nl.htm
Wat als het misloopt en je betrokken raakt in een ongeval?
Vul altijd het Europees aanrijdingsformulier in, ook als er politie tussenkomt.
Dit formulier heeft een belangrijke bewijswaarde, vooral de schets en de kruisjes. Kijk goed na of alles correct is ingevuld voor je ondertekent. Achteraf kan de informatie in de meeste landen niet meer worden tegengesproken.
Maak zelf foto’s van de posities van de voertuigen, van de schade aan de wagens, van de plaats van het ongeval en van de elementen die het ongeval kunnen verduidelijken (brokstukken, remsporen…) en dit vanuit verschillende invalshoeken.
Neem ook duidelijke foto's van de nummerplaten van de andere voertuigen (best achteraan, de officiële plaat) en een close-up van de groene kaart van de tegenpartij(en).
Als een trekker met oplegger is betrokken, noteer dan de nummerplaat van het trekkend voertuig. Met de nummerplaat van de oplegger alleen kan niet bewezen worden welk voertuig in het ongeval betrokken was.
Belangrijke bewijselementen zijn :
• de nummerplaten van alle betrokken voertuigen
• de adressen van de getuigen
• de gegevens van de tegenpartij
• de schets op het aanrijdingsformulier.
De schets moet heel nauwkeurig weergeven hoe het ongeval is gebeurd. Als de schets niet klopt met de omstandigheden, onderteken dan het formulier niet of vermeld uitdrukkelijk bij de schets dat je niet akkoord bent en vermeld in vakje 14 wat volgens jou de exacte omstandigheden zijn. Dit is enkel nuttig als je met getuigen of foto’s jouw versie kan bevestigen.
Als er discussie is over de juiste ongevalsomstandigheden, dan roep je best de politie. Dit moet sowieso als er gekwetsten zijn. De politie kan in elke lidstaat van de Europese Unie worden opgeroepen met het noodnummer 112.
Bezorg ons alle gegevens over het ongeval zo snel mogelijk ! Wij zorgen dan voor een vlotte afhandeling.
Onderweg : rij ROB
ROB staat voor Rustig op de Baan.
Zo kom je minder gestrest ter bestemming en rijd je bovendien milieuvriendelijk en veilig.
ROB rijden is tijdig schakelen, afremmen op de motor, een constante snelheid aanhouden, de verkeersstroom volgen en anticiperen op wat voor jou gebeurt, voldoende afstand houden en niet onnodig van rijstrook veranderen.
Het ganse team van Zakenkantoor Jan De Baets wensen je een fijne en veilige vakantie!